Triathlon- VS weg- schoenen.

wielrenschoenen-nl-triathlon-vs-wegschoenen

Laten we eerst even beginnen met de verschillen qua design en eigenschappen, wat gelijk ook het grootste verschil maakt tussen de triathlon- en weg- fietsschoenen.

Triathlon schoenen zijn ontwikkelt om er voor te zorgen dat je makkelijk en snel in en uit je schoen kan stappen. Dit om er voor te zorgen dat je tijdens de wissel vanuit het water geen tijd verliest bij het aantrekken. Dit zorgt er voor dat je met natte voeten in je schoenen stapt waarom triathlon schoenen ook extra ventilatie / vocht afvoer heeft. Meestal is de sluiting van een triathlon schoen een eenvoudige klittenband sluiting. Meestal zit er een lus bij de hiel zodat je de schoen makkelijk aan en uit kan trekken. Aan de binnenkant van de triathlon schoen zit meer zachte ondersteuning omdat veel deelnemers zonder sokken fietsen.

Weg schoenen zijn er zoals jullie weten en in vele verschillende soorten en maten. Belangrijk verschil is dat de ondersteuning in de normale fietsschoen aanzienlijk beter is. Je voet zit meer gefixeerd in de schoen en de opbouw van de fietsschoen heeft een focus op de spreiding van druk in de schoen. Vooral de zool van de fietsschoen zorgen voor een goede ondersteuning.

Wanneer gebruik je welke schoen

Er zit een groot verschil in de afstand die je op de fiets moet gaan afleggen tijdens een triathlon om de keuze van je fietsschoen te maken. Doe je lange versies zoals een iron man (180km fietsen) dan is het verstandig om goede fietsschoenen te pakken. De wissel van schoenen zal iets langer duren dan met normale triathlonschoenen maar op de afstanden die je moet afleggen en de tijd maakt dit weinig uit. Het comfort wat je krijgt uit de normale wielrenschoen compenseert dit ruimschoots en als je makkelijker fietst gaat het ook sneller.

Als je een olympische triathlon doet die maar 40km fietsen in de planning heeft is er meer snelheid nodig in de transitie tussen zwemmen en fietsen. Hierbij telt elke seconden en zijn de lussen en het klittenband super makkelijk voor het aantrekken.

FLR F-121

wielrenschoenen-nl-triathlon-vs-wegschoenen-flr-f121

Een mooi voorbeeld van een goed betaalbare maar ook effective triathlonschoen is de FLR F-121. Deze fietsschoen heeft aan de onderkant van zijn zool een gaatje om het overtollige vocht van je voeten af te voeren. De sluiting is goede maar eenvoudige klittenband en de lus zorgt er voor dat je de triathlonschoen makkelijk en snel kan aantrekken. De onderkant van de thriathlonschoen is gemaakt van nylon versterkt met glasvezel. Dit is misschien niet de beste ondersteuning maar voor 40km is het meer dan prima. De binnenkant van de triathlonschoen heeft een comfortable voering wat hem zowel met als zonder sokken goed draagbaar maakt. Let op voor dat je de triathlonschoenen online besteld dat je de goede maat hebt. Kijk daarom altijd even in de FLR maattabel.

Bestel de FLR-121 hier en heb hem morgen in huis!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.