Hoe kies je de beste MTB schoenen

wielrenschoenen_nl northwave mtb schoenenAls je regelmatig mountainbiket weet je dat MTB schoenen een essentieel onderdeel zijn van je uitrusting. Waar je bij het racefietsen op de weg hoofdzakelijk op het zadel zit moet je bij mountainbike regelmatig een voet aan de grond zetten. Maar waar moet je op letten als je nieuwe schoenen gaat kopen?

Pedalen

Als je net begint met mountainbike dan heb je een grote keuze uit schoenen en pedalen. Voor de echte beginners is het in eerste stap verstandig om aan de fiets te wennen en daarom met gewone pedalen te fietsen. Een setje oude sportschoenen doen dan al wonderen. Je hoeft je zelf dan niet los te klikken en je kunt snel afstappen. Je kunt dan ook gebruik maken van Flatpedals dit zijn normale pedalen waar pinnen aanzitten die in het rubber van je vast prikken. Dit zorgt er voor dat je meer grip op je pedaal heb.

Als je hier eenmaal aan gewoon bent kun je gaan kijken voor MTB Schoenen. Deze zijn er in alles soorten en maten en niet te vergeten prijs klasse. Vanaf een euro of 50 tot wel 400 euro kan je er aan uitgeven. De vraag is in deze afweging hoe vaak wil je gaan mountain bike en hoe professioneel. Je kunt natuurlijk makkelijk de duren schoenen kopen, maar zeker voor een beginner heeft dit geen toegevoegde waarden.

Het grote voordeel van MTB schoenen is dat je er makkelijk op kan lopen, de klikkers zijn wat verder weg gewerkt in de zool zodat je makkelijker kan lopen. Seizoen van het mountainebike is ook leading, meestal begint dit seizoen in het najaar tot begin voorjaar en kun je dus ook schoenen kopen met minder ventilatie en die wat hoger zijn. Wil je meer tijdens de warme tijd echt van bergen af crossen dan zoek je schoenen met meer ventilatie. In de winter kun je hier natuurlijk ook een overschoen gebruiken tegen de kou.

Sluiting van je mtb schoenen

Sluitingen zijn een andere onderwerp wat van belang is bij een goede keuze van de schoen. De goedkopere modellen hebben meestal verschillende type klittenband. Het nadeel hier van is dat er na verloop van tijd vuil tussen komt te zitten door al het zand en stof. Dit kan er voorzorgen dat ze minder goed sluiten, late drogen en een stevige borstel doen hier vaak wonderen. De luxere modellen hebben draaisystemen of clickers, deze kan je meestal on the road strakker of losser instellen wat een groot voordeel is.

De ideale schoen is voor iedereen verschillend, maar met bovenstaande idee├źn kom je vast verder.