Hoe je schoenen drogen na een natte rit?

wielrenschoenen nl regen fietsen schoenen drogen

De koude natte maanden komen er weer aan. Afgelopen week was de eerste keer dat alles weer eens goed doorweekt was. Waaronder ook mijn fietsschoenen, telkens sta ik in de garage weer te kijken hoe kan ik die schoenen drogen? Daar zijn verschillende mogelijkheden voor en middeltjes. Hieronder hebben we een paar mogelijkheden weggezet die jou misschien kunnen helpen om de volgende keer weer met droge schoenen te starten.

Met lucht schoenen drogen

Een optie is de Shoefresh hier ga je al meer over een apparaat praten qua grote maar dan heb je ook wat. De shoefresh werkt in een 2 stappen programma en is makkelijk te bedienen. Je komt thuis, zet je fietsschoenen op de shoefresh en het programma start automatisch. 

wielrenschoenen nl regen fietsen schoenen drogen lucht droger
  • Stap 1 is door het gebruik van ozon het reinigen van de binnenkant van je fietsschoenen. Dit duurt ongeveer 5 minuten en zorgt er voor dat alle bacteriën en schimmels zijn gedood.
  • Stap 2 is het drogen een half uur lang blaast de shoefresh warme lucht in je fietsschoenen. Door de circulatie en warmte drogen je fietsschoenen mooi egaal op en het programma stopt automatisch. 

Heb je nu geen zin om zo een groot apparaat te kopen dan heb je ook nog de shoefresh mini met een eenvoudig draadje. Maar hier duurt het programma aanzienlijk langer.

UV sterilisatie en drogen

wielrenschoenen nl regen fietsen schoenen drogen UV

Er zijn verschillende apparaten te koop op de markt die met UV licht je fietsschoenen ontdoen van bacteriën. Dit voorkomt stinkende fietsschoenen maar droogt de fietsschoen aan de binnenkant ook gelijk. Het  werkt makkelijk, als je thuis komt van het fietsen leg je je fietsschoenen een half uurtje a een uurtje even met deze UV sterilisator aan het stopcontact. Door de warmte die wordt geproduceerd droogt de schoen aan de binnenkant en je hebt weer lekker droge fietsschoenen. Soms bij echt doorweekte fietsschoenen moet de sterilisator er aanzienlijk langer in. Kijk goed uit met je opmaat gemaakte inleg zool. Het kan zijn dat je die voor de vorming in een oven heb laten stoppen. Als je deze dan te warm maakt kan het zijn dat hij weer vervormt. Nadeel van het apparaat is dat er geen timer opzit dus je moet de UV sterilisator er niet vergeten uit te halen. Zet daarom een alarm op je telefoon.

Schoenen drogen met de kranten methode

Een andere eenvoudig methode is de kranten methode. Dit wordt al jaren gedaan, kost wat meer tijd maar is wel een makkelijke methode. 

  • Stap 1 binnenzooltje er uit en die ergens in huis op kamer temperatuur wegleggen.
  • Stap 2 het lokale krantje pakken deze in proppen in je schoen doen en wachten. Na een dag is het meeste vocht er uit en vervang je even de proppen. 

De methode duurt misschien wat lager maar is wel effectief. 

Zet je fietsschoenen gewoon op kamer temperatuur weg en niet op de verwarming of kachel. Dit droogt het materiaal te snel uit en heeft op langer termijn alleen maar een negatief effect.

2 Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.