Hoe rijk is team Sky?

wielrenschoenen-nl team sky
© Quino Al

Team Sky, opgericht in 2010 en grossiert sinds dien in winnaars van de ronde van Frankrijk. Sinds 2010 hebben ze 6 keer gewonnen respectievelijk 1 keer Bradley Wiggins, 4 keer Chris Froome en dit jaar voor het eerst Geraint Thomas. Hoe komt het dat Team Sky zo succesvol is en heeft dit iets te maken met hun financiële power?

Als we kijken naar het budget van Team sky, dan steekt dit met kop en schouders uit boven de rest van het prof peloton. Om je een idee te geven, Sky heeft een budget van rond de 34,6 miljoen euro. Dit is het grootste budget wat een world tour teams heeft. Op de 2de plaats vind  je Katusha Alpecin en BMC met ongeveer 27,8 miljoen euro. Daarna gaat het budget hard naar onderen met Team Sunweb rond de 18 miljoen euro.  Quick-step die op ongeveer 17 miljoen euro zit en bijv team LottoNL-Jumbo op een budget van +/- 10 miljoen euro.

Bij andere sporten zoals voetbal krijgen de teams die mee doen aan een competitie geld van de uitzendrechten. Dit is niet het geval bij de grote tours. De teams hebben geen verdienmodel dat er voor zorgt dat als ze de race maken ze meer geld verdienen. Geraint Thomas verdient met zijn eindzege van de Tour de France zo een €500.000,-. Dit gaat niet naar Team Sky zelf maar wordt verdeelt over de renners en personen die mee hebben geholpen. Alle inkomsten die Team Sky kan generen zijn puur uit inkomsten van sponsoring, waar natuurlijk de naamgever van het team het engelse Sky broadcasting het meeste in doet.

Sky besteed per jaar zo een 77% van hun inkomsten aan lonen, dit loopt van de renners tot het team management. Door zoveel van je budget uit te geven aan lonen kun je de beste renners aantrekken. Niet alleen voor de eindzege maar ook als knechten voor het team. Chris Froome verdient dit jaar rond de 4,5 miljoen euro aan loon alleen. Geraint Thomas die eigenlijk als meester knecht is aangesteld zit rond de 1,6 miljoen euro. Door het sterke team, domineert Sky de grote rondes. Ze zetten hun mannen op kop van het peloton en de koers is klaar. Daarom gaan er stemmen op voor een “Salary cap.” Om te voorkomen dat de rijke teams de  beste renners wegkopen. En dan zo sterk worden dat zij het peloton in hun greep houden.

Maar budget van teams zeggen niet alles, hoe kan het anders dat bijvoorbeeld Sunweb en Team LottoNL-Jumbo het zo goed doen in verhouding met BMC? Het blijft de eeuwige strijd wie heeft het meeste budget en wat doen ze daarmee.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.