Hoeveel verdient een profwielrenner?

Wielrenschoenen nl peloton profwielrenner
Photo by Simon Connellan

Het leven van een profwielrenner gaat niet altijd over rozen, uren, dagen weken trainen op een zadel. Tijdens menig wedstrijd moeten knechten bidons halen en brengen naar de kopman kopwerk doen en maar doorgaan. Dagen van +150 kilometer trainen zijn geen uitzondering en proberen telkens de grens een stukje verder te  verleggen zodat je nog sneller gaat. 

Je zou denken hier moet je toch een kapitaal mee verdienen. Alle gevaren die je opzoekt met mega snelheden een berg afkomen race met alleen een helm als kreukelzone. Dan nog maar niet te denken over een valpartij tijdens een massa sprint. Maar dit kapitaal valt vies tegen. De UCI heeft een minimum loon ingesteld voor de renners. Je moet hier denken aan 30.855 euro brutto voor pro continental ploegen en 38.155 euro brutto voor world tour ploegen. Als we dit vergelijken met bijvoorbeeld een voetballer die 90 minuten op een veld moet lopen is het een habbekrats. 

Natuurlijk is dit het minimum loon waar we over praten, er zit een groot verschil binnen de teams wat iemand verdient. Een normale knecht voor een van de top teams zit ergens rond de €250.000,-. Waar een super knecht al snel het dubbele heeft. Naast het vaste salaris van de renners is er natuurlijk een grote flexible component. Bonussen bij goed presenteren, winnen van een race en de plaats in het world tour klassement. Zorgen voor een hogere inkomsten onder aan de streep. 

De top verdieners onder de profwielrenners

Dan zijn er nog de topmannen en de sprinters, de top verdieners onder de renners. Tom Dumoulin heeft bijvoorbeeld alleen al rond zijn laatste tour de france +/- 409.160 euro verdient volgens RTL Z. Neem daar dan nog eens zijn normale salaris en sponsor deals bij en je zit al snel boven de miljoen. Marcel Kittel zit ergens rond de 3 miljoen en Chris Froome gaat richting de 4 miljoen euro salaris. De top van het peloton is toch wel de slowaak Peter Sagan met een salaris bij Bora Hansgrohe van rond de 5 miljoen euro. Met Sagan in je team heb je dan ook een echte smaakmaker. Aan het eind van de rit gaat het niet alleen om het winnen van de grote prijzen maar ook hoe de persoon hier mee omgaat. Sagan is door het behalen van zijn overwinningen maar zeker ook zijn opvallende manier van rijden dit geld meer dan waard. 

De gemiddelde renner heeft dus een relatief klein basis salaris om van rond te komen. Hij kan dit opkrikken door middel van goed presteren en sponsordeals. Maar met de echte sterren van het prof peloton hoef je je echt geen zorgen te maken. 

One Comment

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.