Shimano fietsschoenen

wielrenschoenen-nl-shimano-fietsschoenen-header

Binnen de Shimano fietsschoenen range heb je verschillende groepen: Race competitie, road performance en triatlon. Vandaag gaan we kijken naar het stukje road performance. Dit is de groep waar in de gemiddelde Shimano fietsschoen invalt en die ook het interessants is voor de recreatieve fietser of club renner. Let op dat je bij het bestellen van je fietsschoenen online altijd even de maattabellen checkt.

SH – RP5

wielrenschoenen-nl-shimano-fietsschoenen-RP5

Gekeken naar de road performance klasse bij Shimano dan is de RP5 de high end fietsschoen. De zool van deze fietsschoen is gemaakt van nylon met versterking van carbonfibers. Dit geeft hem in de range van 0 tot 12 een stijfheid van 8. Wat in deze klasse goed is. Natuurlijk kun je op deze Shimano fietsschoen SPD pedalen monteren die zorgen voor een goede kracht overdracht. De zool heeft een ventilatie ingang aan de voorkant wat zorgt voor ventilatie aan je voeten. Daarnaast heeft deze fietsschoen het wel bekende Shimano dynalast systeem. Het grote voordeel van de RP5 is de BOA sluiting die er voor zorgt dat je fietsschoen de hele rit goed gefixeert blijft zitten. Waar je bij sommige BOA sluitingen ziet dat alleen een kleine flap aan de bovenkant samen wordt getrokken heeft Shimano er voor gekozen juist een groter oppervlakte te laten fixeren. Daarnaast is er een klittenband ter hoogte van de bal van je voet waar je klikpedalen komen te zitten. Normaal kost deze fietsschoen in de winkel rond de 130,- euro. Maar bestel hem hier en krijg een goede korting.

SH – RP3

wielrenschoenen-nl-shimano-fietsschoenen-RP3

Naast De RP5 heeft Shimano ook de RP3 in het assortiment. Deze fietsschoen is net iets goedkoper dan de RP5 en mist daarom bijvoorbeeld ook de stijfheid van een klasse 8 maar in plaats daarvan een klasse 5. Dit komt vooral door de gebruikte vulling van de zool dat is hier glasvezel wat wel stijf is maar niet dezelfde kwaliteit als carbon. Wel is er ook in deze zool ventilatie gemaakt voor de goede lucht doorstroming.

De sluiting van deze Shimano fietsschoenen is ook anders door de gesp kan je de voet goed fixeren. Maar maak je grotere stappen dan met een BOA sluiting. De bovenkant van kunstleer is makkelijk schoon te maken en geeft je ook een flexibele instap. De hier afgebeelde RP3 is de versie van 2019 er zijn ook nog redelijk wat modellen uit voorgaande jaren te koop, wat niks afdoet aan de kwaliteit.

SH-RP1

wielrenschoenen-nl-shimano-fietsschoenen-RP1

De Shimano RP1 is de goedkoopste van de 3 fietsschoenen die wij hier belichten. Dit wil trouwens niet zeggen dat het ook de fietsschoen is met de minste kwaliteit of het zwaarst weegt. Dat laatste is zeker niet het geval. In vergelijking met de RP5 en RP3 is deze Shimano fietsschoen zelfs het lichtste. Met een gewicht van 255 gram bij schoenmaat 42 is hij zeker niet zwaar. Het grote verschil met de RP3 is dat deze fietsschoen geen gesp heeft maar 2 klittenband sluiting. Dit kan op de langere tochten er voorzorgen dat de fietsschoen iets losser gaat zitten door de wrijving en kracht die er op komt. Daarnaast heeft de RP1 een grote ventilatie mesh aan de voorkant van de schoen. Dit zorgt voor betere ventilatie tijdens de warme zomerdagen die er aan komen. Overall zorgt alles er voor dat je voor een kleine 60 euro een mooie fietsschoen hebt. Bestel je RP1 shimano fietsschoenen hier en heb ze morgen in huis.

Conclusie

Als we kijken naar de road performance range dan kun je zeggen dat je voor een goede prijs een mooie fietsschoen kan kopen. Onze voorkeur zou uitgaan voor de RP5 en dit vooral door zijn lichtere, stijvere zool en BOA sluiting. Mocht je nu een beginnende fietser zijn dan zouden we zeker de RP1 aanbevelen. Dit omdat je in het begin het verschil tussen klittenband en gesp nog niet merkt en dan begint de prijs mee te spelen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.