Pijn aan de bal van je voet tijdens fietsen

wielrenschoenen_nl_Pijn aan de bal van je voet

Als wielrenner is er een voorkomende klacht die we veel horen: pijn aan de bal van je voet. Vooral na of tijdens de wat langere ritten krijgen redelijk wat wielrenners hier last van. Maar wat zijn nu eigenlijk de oorzaken er van en misschien nog veel belangrijker. Hoe voorkom je pijn aan de val van je voet tijdens het fietsen?

Oorzaak van pijn aan de bal van je voet.

Er kunnen verschillende dingen zijn die de pijn veroorzaken. Tijdens het fietsen zet je extreem veel kracht op je voeten en specifiek op het gedeelte waar je schoenplaatjes contact maken met je pedaal. Dit zorgt er voor dat er op dit punt grote druk ontstaat op je bal maar ook op de botten en zenuwen die er lopen. Bij het normale wandelen / fietsen is dit oppervlakte aanzienlijk groter dan bij wielrennen met fietsschoenen. Door deze druk kan er irritatie ontstaan aan meestal de zenuwen die in de voet lopen. De volgende punten kunnen hier oorzaak van zijn:

  • Te kleine schoenplaatjes, door het gebruik te maken van grotere schoenplaatjes minimaal SPD-SL
  • Te grote fietsschoenen, je wilt graag dat je voet stil zit in je schoen en niet heen en weer schuift wat je tenen forceert. Kijk daarom altijd even goed in de maattabellen voor je een paar fietsschoenen koopt.
  • Te kleine fietsschoenen zorgen er voor dat je voeten opgekropt zitten in je fietsschoen. 
  • Afstelling van je fiets en in het bijzonder je fietsplaatjes. kijk daar voor op deze blog over het afstellen er van

Wat kun je tegen pijn aan de bal van je voet doen?

De zool van de fietsschoen is heel belangrijk. Er zijn verschillende type zolen de een is wat flexibeler dan de andere. Dit komt ook terug in je druk overdracht. Een carbon zool is aanzienlijk stijver dan een nylon zool. Daarom voelt de carbon aan als een vlakke plaat waar de druk op verdeelt word en kan je bij nylon een specifiek drukpunt voelen. 

Bekijk een keer goed de grote van je inleg zool. Haal hem uit je fietsschoen en ga er is op staan. Mocht het zo zijn dat je aan allebei de kanten flink over je binnenzooltje komt. Dan is het tijd om is wat grotere fietsschoenen te kopen. Ze zijn te klein voor je voeten en zorgen voor meer druk op je gehele voet.

Heb je veel ruimte in je fietsschoen dan is het eerder het geval dat ze te groot zijn. Dit is een andere reden om nieuwe fietsschoenen te kopen. Maar let goed op de  maattabellen voor de juiste grote van je fietsschoen.

2 Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.