Het kunstleer van je fietsschoen

wielrenschoenen-nl-kunstleer

Kunstleer is een van de producten die in veel fietsschoenen maar ook gewone schoenen voorkomt. Kunstleer zorgt er voor dat je fietsschoen er net wat beter uitziet, makkelijk te reinigen is en wind- en water-dicht is. Een mooi voorbeeld van een fietsschoen die er mee uitgerust is, is deze Agu R600. 

Hoe wordt kunstleer gemaakt?

Het leer dat wordt gemaakt is een soort kunststof, er kunnen hier twee basis kunststoffen worden gebruikt Polyurethaan of PVC. De meest voorkomende versie is PVC. 

De basis receptuur van de PVC zit eigenlijk heel makkelijk in elkaar. Een belangrijk bestandsdeel is de weekmaker. Hoe meer weekmaker in de PVC zit hoe flexibeler het leer. Een stabilisator om er voor te zorgen dat er vorm behoud is. Meestal wordt er ook een geur aan toegevoegd om het echte leer te ruiken in plaats van een PVC geur. Boven genoemde producten zijn allemaal vloeibaar, als laatste komt de PVC er bij wat poeder is en alles gaat in een grote mixer.

Het mix proces verschilt qua tijd maar meestal dekt een half uur a drie kwartier de lading om een goed homogeen papje te krijgen. 

In de tussentijd maakt de kleurmengerij de juiste kleur voor het leer. Dit gebeurt door aan de hand van een receptuur een op water gedragen pasta gemaakt. De receptuur kan bestaan uit verschillende kleurstoffen die samen de perfecte kleur maken. De machine die hier voor wordt gebruikt kan je in het klein ook in de verfafdeling van de bouwmarkt vinden. Als je hier een kleur besteld mixed de machine ook de verschillende kleurstoffen met elkaar.

Door de oven

Als zowel de kleurpasta als de PVC mix klaar is dan worden deze 2  ingrediënten met elkaar gemixt. Dan is de pasta die ontstaat na weer een half uur mixen klaar om kunstleer te worden. De pasta wordt door middel van een machine op een dun laagje flexible papier aangebracht met silicone coating. Deze coating zorgt er voor dat het papier aan het einde van het productie proces weer gescheiden kan worden van het kunstleer. De eerste laag kunstleer is een dunne laag van 0.3 MM op dit silicone papier. Na dat de laag is opgebracht gaat hij door een oven van 200 graden en zo hard de PVC. De tweede laag PVC word aangebracht op de eerste laag PVC maar deze keer is er een blaasmiddel toegevoegd wat er voor zorgt dat de 2de laag opzwelt. Je kunt hier als voorbeeld denken aan wat er gebeurt als je een cake bakt in de oven. Deze komt ook omhoog in de bakvorm door warmte. Het blaasmiddel zorgt voor een natuurlijk effect en daarnaast ook voor extra sterkte in het product. 

Na deze laag met blaasmiddel komt er nog een laag op de PVC te liggen. Dit is een laag van katoen en polyester. Deze laag is er voor dat je niet makkelijk je kunstleer uit elkaar kan trekken. Deze laag komt er op via een lijm en loopt dan weer door een grote oven. Dit zodat alle lagen goed met elkaar versmolten zijn. 

Na deze stap verwijderen ze het silicone papier aan de achterkant van het kunstleer. Om er voor te zorgen dat het er niet uitziet als een stuk plastic waar je fietsschoen van is gemaakt word er een textuur aangebracht. Er zijn ontzettend veel verschillende mogelijkheden van textuur voor kunstleer. De textuur wordt aangebracht door een wals die in een oven is gehangen zodat hij zijn vorm blijvend in het PVC drukt. 

Als laatste stap rolt de fabriek het kunstleer op grote rollen en het gaat naar de fietsschoenen producent waar de fietsschoen wordt gemaakt.

3 Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.