Duurzame fietsschoenen bestaan ze?

Wielrenschoenen_nl duurzame fietsschoenen

Duurzaam is al een tijd helemaal hip en happening. Van groene energie tot producten die 100% recyclebaar zij. Maar zijn er eigenlijk duurzame fietsschoenen? Fietsschoenen die gemaakt zijn van gerecyclede materialen of die 100% recyclebaar zijn. Om je in de eerste alinea van dit artikel alvast uit de droom te helpen. Er is niet zo iets als een 100% recyclebare fietsschoen en tot wij nu weten ook geen fietsschoen die uit gerecycled materiaal bestaat. Laten we de fietsschoen afbreken onder de verschillende onderdelen.

Kunstleer

De meeste fietsschoenen zijn gemaakt aan de bovenkant van kunstleer. Dit kunstleer is gemaakt van PVC. Jammer voor de mensen die dachten dat er een echte koe was geslacht voor hun fietsschoen maar 98% is gewoon het zelfde procedé als het maken van een tafelkleed. Wil je weten hoe dit precies in elkaar zit lees dan ons artikel over het kunstleer van je fietsschoenen.

De sluiting

Je hebt hier verschillende opties over het algemeen is dit ook plastic, denk hier bijvoorbeeld aan nylonstof dat wordt gebruikt bij de productie van klittenband. Misschien is nog wel de meeste ecologische optie katoenen veters. Maar daar zit behoorlijke rek op in verhouding met hun nylon broertje. Een BOA sluiting is gemaakt met een staalkabel die misschien makkelijk te recycle is.

De zool

Je hebt hier veel verschillende opties, meestal een nylon (PA6) basis met een vulling er in. Die vulling kan bestaan uit glasvezel of carbon vezels. Beide maken het na genoeg onmogelijk om de fietsschoen mee te nemen in een normaal recycling proces omdat dit voor vervuiling zorgt. De vezels zouden er dan uitgefilterd moeten worden wat tegenwoordig nog niet economisch kan.

Duurzame fietsschoenen is het mogelijk?

Zoals de Duitsers zouden zeggen Ja-ein. Als de makers van de fietsschoen echt zouden willen dan zouden ze een heel eind kunnen komen. De verschillende producten zijn te vervangen door natuurlijke producten (lees bijvoorbeeld echt leer.) Daarnaast kan er gebruikt worden gemaakt van gerecycled plastic. Maar dan is de grote vraag is de consument bereid er genoeg voor te betalen? Duurzame fietsschoenen het zal nog een tijdje duren voor de markt er mee overspoelt gaat worden. Maar wij houden het voor jullie in de gaten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.