De zool van je fietsschoen.

wielrenschoenen_nl zool fietsschoenen giant liv MachaDe zool van je fietsschoen kan gemaakt zijn van verschillende materialen. De meest voorkomende materialen zijn Kunststof, Composiet of Carbon. De laatste is misschien wel het bekendste. Zoals de hiernaast afgebeelde Giant Liv Macha. Bij een stijve zool heb je een efficiëntere krachtoverbrenging. Maar een stijf wilt  niet altijd zeggen comfort. Als je juist af en toe ook een klein stukje wilt lopen dan is een soepelere zool onder je fietsschoen veel comfortabeler. 

Daarnaast heeft carbon door zijn stijfheid ook het nadeel dat het eerder kan breken dan een flexibelere composiet of kunststof versie. Een mooi voorbeeld van een composiet onderkant is de Nortwave Sonic 2 plus. Composiet is hier in deze fietsschoen gebruikt voor flexibiliteit maar ook kosten besparing. Zoals je ziet is dit in verhouding met de Giant liv Macha een aanzienlijk goedkopere fietsschoen. Carbon-composiet is goedkoper voor producenten dan puur carbon. Het carbon wat in de composiet is gebruikt is voor de stijfheid te verbeteren. Gemiddeld gebruikt een producent tussen de 5-10% carbon in een composiet. Dit zorgt ook voor een kleine gewichtsbesparing. Kunststof onderkanten zijn nog goedkoper maar daar verlies je nog meer stijfheid.

Gewicht is ook een belangrijk onderdeel, waar een carbon versie rond de 230 gram weegt kan een composiet versie zoals de Nortwave Sonic 2 plus in dezelfde maat al 340. Nu zijn er wielrenners die van elke gram afhankelijk zijn om de Kouwenberg omhoog te komen. Maar mocht je niet zo op gewicht focussen dan volstaat vaak een composiet-carbon zool.

3 Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.