Is een carbon zool voor je fietsschoen nodig?

Carbon zool is iets wat meer en meer voorkomt bij wielrenschoenen_nl Spiuk fietsschoen carbon zoolfietsschoenen, zoals bijvoorbeeld bij deze Spiuk fietsschoenen. Maar wat is de toegevoegde waarden die deze carbon zool heeft bij het fietsen?

Comfort is niet het eerste puntje waar je aan moet denken bij fietsschoenen met carbon. Ze zijn op de eerste plaats ontworpen om een stijve zool te biede. Het comfort kan worden verbeterd met een goed passende en ondersteunend voetbed.

Wat wel een toegevoegde waarde heeft voor deze type zool is de stijfheid. Waar verschillende andere zool materialen zoals nylon toch flexibeler zijn heb je ook meer verlies van energie richting de pedalen.

Prijs is een belangrijk punt in het hele verhaal, een schoen met bijvoorbeeld een Nylon zool is meestal goedkoper dan zijn carbon alternatief. Zeker voor de tourfietser kan daarom Nylon een goed alternatief zijn zoals de XLC CB-R04 prima volstaan.

Natuurlijk is het nice to have voor de tourfietser, als je eenmaal een carbon fiets, zadelpen, zadel hebt dan kunnen je schoenen niet meer achterblijven. Het is ook zo dat de gemiddelde carbon schoen een gewicht voordeel heeft in vergelijking met kunststof schoenen.

Conclusie:

  • Carbon zool voor je schoen heeft als positieve impact dat je een stijvere zool krijgt met een betere overdracht van energie.
  • Draagcomfort gaat er niet op vooruit tenzij je een goed voetbed hebt.
  • Aanzienlijk minder gewicht dan een kunststof zool.
  • Prijs is meestal hoger.
2 Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.