Wat is het verschil tussen SPD en SPD-SL?

wielrenschoenen-nl-spd-en spd-sl-schoenplaatjes

Wat is het verschil tussen SPD en SPD-SL? Dat vraagt menig beginnend fietser zich af. Zowel SPD en SPD-SL is kliksysteem dat je fietsschoenen verbind met je pedalen. Beide producten zijn niet met elkaar uit te wisselen dus je hebt voor beide verschillende pedalen nodig.  Beide kliksystemen zijn ontwikkeld door de fietsaccessoires bouwer Shimano.

SPD

wielrenschoenen-nl-spd-en- spd-sl-schoenplaatjes-mtb

SPD is ontwikkeld speciaal voor de mountainbike. Door zijn kleine contact oppervlakte met de MTB-schoen is het makkelijk om het schoenplaatje tussen de noppen van je MTB-schoen te laten integreren. SPD-plaatjes worden ge├»nstalleerd met 2 schroeven en zijn flexible in naar voor en naar achter schuiven onder de bal van je voet. Door het kleine drukpunt kan het zijn dat op langere ritten je last krijgt van de bal van je voet. Mocht je hier last van krijgen dan kun je het beste MTB-schoenen kopen met een verstevigde zool of zelfs carbon.

Gekeken naar de pedalen die je kan gebruiken voor SPD zouden wij de M520 van shimano adviseren of de M540 zie hier ook onze review van.

SPD-SL

wielrenschoenen_nl SPD-en-SPD-SL schoenplaatjes

SPD-SL is ontwikkeld voor de racefiets. Deze schoenplaatjes zijn aanzienlijk groter dan de SPD plaatjes. Dit zorgt er dus voor dat je een groter contactpunt hebt met je pedaal. Hierdoor is de kracht overdracht van je voeten naar de pedaal ook meer gespreid. Het is wel van belang dat je de SPD-SL schoenplaatjes goed monteert op de juiste plaats onder de bal van je voet. Lees hier voor onze installatie uitleg.  De juiste manier van installeren kan pijn aan je voeten tijdens het fietsen voorkomen. SPD-SL gebruik je niet onder MTB-schoenen omdat deze dan boven je zool uit zou komen waardoor je instabiel loopt.

Voor de SPD-SL heb je verschillende pedalen in kwaliteit en prijs. 

Bestel je SPD-SL of SPD schoenplaatjes nu en heb ze morgen in huis!

3 Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.