SPD schoenplaatjes, welke kleur moet ik hebben?

wielrenschoenen_nl-SPD-schoenplaatjes-welke-moet-ik-hebben

Sommige wielrenners zijn het zich niet bewust maar binnen de SPD schoenplaatjes range heb je naast het gele schoenplaatje ook nog een blauwen en een rode. In dit artikel gaan we je proberen uit te leggen wat de verschillen zijn in de kleuren en hoe dit er voor kan zorgen dat je een nog comfortabelere rij ervaring hebt. Naast de verschillende kleuren is ook de montage van de schoenplaatjes belangrijk. Daar voor hebben wij wat tips in het artikel hoe installeer je een spd-sl schoenplaatje? 

Gele SPD schoenplaatjes

De meest gebruikte schoenplaatjes zijn de gele, deze worden ook meestal standaard meegeleverd als je een setje pedalen koopt zoals de PD-5800 van Shimano. De gele SPD schoenplaat heeft de meeste speling op het pedaal van zo een 6 graden. Dit betekend dat je zowel je hak flexible naar binnen of buiten kan bewegen maar ook met je neus van je fietsschoen. Eigenlijk lijkt het net of je fietsschoen draait op je trapper. Het gele schoenplaatje is uitermate geschikt voor de recreatieve fietser waar de plaatjes niet 100% zijn afgesteld maar waar dit kan worden gecompenseerd door de 6 graden speling.

Rode SPD schoenplaatjes

De rode SPD schoenplaatjes zitten gefixeerd op het pedaal zonder enige speling. Dit pedaal is meer ontwikkelt voor de getrainde fietser die exact weet hoe zijn SPD schoenplaatjes moeten worden afgesteld. Goede montage van die plaatje is zeer belangrijk en mocht je dit zelf niet kunnen dan adviseren wij of langs te gaan bij een goede speciaal zaak of de rode SPD versie totaal niet te kopen. Het risico van fout monteren en de daarbij komende blessures aan bijvoorbeeld je kniegewricht zijn te hoog. 

Maar mocht je deze ervaring wel hebben, dan is de rode versie wel de beste optie. Door dat er geen speling zit op het pedaal heb je de beste kracht overdracht bij elke pedaalslag. Je voet verdraait zich namelijk automatisch een beetje op de plaats waar je geen kracht meer zet. Door dit te fixeren heb je geen energie nodig voor de herpositionering van je voet.

Blauwe SPD schoenplaatjes

Het blauwe schoenplaatje van Shimano kom je eigenlijk niet veel tegen. Sommige wielrenners zeggen het is vlees nog vis en zit overal tussen in. Je hebt bij dit schoenplaatje een speling van 2 a 3 graden. Dit zorgt er voor dat je je hak een beetje naar links en rechts kan bewegen. Het draaipunt van de fietsschoen is een stukje verschoven, waardoor de neus van de fietsschoen vastzit maar de hak niet.

Er zijn dus verschillende opties qua SPD schoenplaatjes en wij zouden zeker voor de startende fietser de gele adviseren.

One Comment

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.