SPD pedalen wat zijn het?

Wielrenschoenen_nl SPD pedaal shimanoSPD pedalen of zoals je het voluit noemt Shimano Pedaling Dynamics is een ontwikkeling van de fietsonderdelen producent Shimano. Om eerst wat duidelijkheid te scheppen, deze pedalen / klikkers passen onder de meeste schoenen.

Het SPD pedaal is in 1990 op de markt gekomen. De achterliggende gedachten voor het gebruik van een klikpedaal is. Dat het makkelijk is om niet alleen druk te zetten naar beneden, maar ook als je je voet omhoog trekt. Dit zorgt er dus voor dat je meer kracht kan zetten tijdens het fietsen. Je bent eigenlijk verlijmd met je fiets.

Het SPD pedaal is eigenlijk ontwikkelt voor de mountainbike en kan dus goed geïntegreerd worden bij de meeste mountainbike schoenen. Er zijn veel verschillende types pedalen en je moet er opletten voor welke eigenschappen je ze wilt gaan gebruiken. De SPD-SL versie lijkt meer op het LOOK systeem en zie je regelmatig terug komen op de racefiets. Bij de racefiets zit er meestal ook minder bescherming om het pedaal heen in plaats van de mountainbike. Waar dat het pedaal door het vallen en ruwere werk ook meer lijd.

De meeste pedalen kun je instellen op in- en uit-klikspanning net zoals bij het skien. Dit zorgt er voor dat je jezelf veilig voelt in je eigen pedalen, maar als ze te zwak staan afgesteld klik je er te gemakkelijk uit wat er voor zorgt dat je niet relax fietst. Het installeren van de pedalen gaat super makkelijk met een imbus- pedaal-sleutel maatje 8MM.

One Comment