Hoe installeer je een SPD-sl schoenplaatjes?

wielrenschoenen_nl SPD-SL schoenplaatjesWe hebben al een keer besproken hoe je een pedaal installeert. Nu gaan we het hebben over hoe je een SPD-SL schoenplaatjes installeert. Stap 1 goede kwaliteit SPD-SL schoenplaatjes kopen zoals deze .

Je kan de schoenplaatjes makkelijk met de punt naar voren bevestigen op je fietsschoen. Hiervoor gebruik je een inbussleutel. Monteer de plaatjes eerst los op je fietsschoenen. Zodat je ze nog makkelijk kan veranderen qua positie. 

De stand van je voeten

Stap 2 is kijken naar de stand van je voeten. Staan je voeten een beetje naar buiten of wijzen je tenen juist naar binnen. Je kunt dit zien door op tafel te gaan zitten en je voeten los te laten hangen. Automatisch zie je een afwijking naar binnen of naar buiten. De meeste tenen wijzen een beetje naar buiten. Je plaatje laatje de kant op wijzen waar je tenen naar toe staan. Dus naar buiten betekend ook het plaatje naar buiten en naar binnen je punt van je plaatje een beetje naar binnen.

De bal van je voet

Stap 3 de meeste kracht wordt overgebracht door de bal van je voet het is dus van belang dat op deze positie je spd-sl schoenplaatjes bevestigt zitten. De bal van je voet moet gelijk aan de as van je trapper zitten. Alle druk komt uit je botten en niet uit bijv je tenen. Er zijn 2 manieren om de bal van je voet te vinden. 

  • Je trekt je wielrensokken aan legt een liniaal tussen je voeten en zet op de liniaal een streepje waar de bal zit. Je telt hier 1 centimeter bij op en dat meet je uit vanaf de hiel naar het middelpunt van het plaatje.
  • Je trekt je schoenen aan met daar onder al het plaatje gemonteerd. door middel van schuiven met je voet en er op te drukken voel je wanneer het plaatje onder de bal zit. 

in beide gevallen is het makkelijk als je op de zijkant van de wielrenschoen een stipje zet waar de bal van je voet is. Dit kun je het makkelijkste doen door er wat schilderstape op te plakken en dan een stip te zetten. Na de installatie de tape er af en je hebt weer mooie fietsschoenen. 

Mocht je de plaatjes zo hebben gemonteerd dan ga je op je fiets zitten. Je kijkt dan aan de zijkant van je schoen of het stipje overeenkomt met de as van je pedaal. Mocht dit niet het geval zijn dan zet je het plaatje nog wat naar voor of naar achter. 

Draai ook een keer rond als je op de fiets zit of je niet te ver naar buiten wijzende tenen hebt. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je schoen tegen de crank of kruk van je pedaal komt. 

SPD-SL schoenplaatjes installeer je niet in een keer. Tijdens de eerste paar keer fietsen krijg je een beter gevoel of je plaatjes goed staan. Dan kun je de positie makkelijk verbeteren.

7 Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.