Flat pedals wat zijn het en waar moet je opletten?

wielrenschoenen_nl flat pedalsFlat pedals zoals je kan zien zijn ze in veel verschillende soorten en maten. Flat pedals zijn hoofdzakkelijk ontwikkelt voor mountainbikers en downhillers. Je hebt 3 contact punten met je fiets en bij downhillen zijn je pedalen van cruciaal belang. Omdat je meer op je trappers staat dan op het zadel zit heb je goede grip nodig op de pedalen. Deze grip wordt gegeven door opstaande pinnetjes op het pedaal. Voordeel is dat je niet vast geklikt zit en snel los kan komen voor contact met de grond.

Flat pedals zijn er in verschillende grote maten, belangrijk is dat je hier kijkt naar de grote van je zool. Als je te grote pedalen hebt is er een risico dat je eerder contact met de grond maakt of een boom in een bocht. De pedalen worden steeds dunner en dunner dit heeft als positieve eigenschap dat je met de bal van je voet meer bij de as zit waardoor je beter gevoel krijgt met de fiets.

wielrenschoenen_nl flat pedals spd

Er zijn ook flat pedals met SPD Klik. Aan de ene kant van het pedaal heb je dan de wel bekende opstaande pinnetjes en aan de onderkant een SPD klikker. Je kunt deze pedalen dus prima gebruiken voor downhillen of als je een stuk rustig mountain biked door het bos met je SPD mountainbike schoenen. Een mooi voorbeeld van dezeĀ RFR Flat & Klick SL Pedalen.

Materialen die worden gebruikt bij productie van flat pedals

  • Nylon of als plastic term PA6 meestal met glas versterkt zodat het pedaal nog steviger is. groot voordeel hiervan is dat je weinig krassen er op ziet.
  • Aluminium, voordeel is dat het lichter is dan de nylon versie.
  • Magnesium, is minder stevig dan de bovenste 2 maar doet het werk nog prima.

De assen zijn meestal van staal of titanium, het titanium is qua gewicht veel beter. Maar qua prijs natuurlijk ook iets anders.

Bekijk het overzicht van bestaande flat pedals